Meer informatie over audiodescriptie
Wat is audiodescriptie?
Waarom is audiodescriptie nodig?
Welke soorten audiodescriptie zijn er?
Audiodescriptie bestaat in verschillende vormen. Bij film, video en televisieprogramma’s is audiodescriptie een techniek waarbij een stem tijdens stiltes visuele elementen beschrijft. Denk bijvoorbeeld aan personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsen, kleuren en ontwikkelingen in de verhaallijn. Door deze extra informatie kunnen mensen die slechtziend of blind zijn de film, video of het televisieprogramma veel beter volgen. Binnenkort kun je deze vooraf opgenomen vorm van audiodescriptie, dankzij slimme techniek, ook beluisteren tijdens verschillende musicals.
Extended audiodescriptie is een vorm van beeldbeschrijving waarbij direct na een uitzending in het beeldmateriaal een aantal pauzes wordt gemonteerd waarin een voice-over de belangrijke beeldinformatie kan vertellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij persconferenties.
Daarnaast kan audiodescriptie live aanwezig zijn bij bijvoorbeeld sportwedstrijden, in het theater, in musea of tijdens een rondleiding in een sprookjespark. Bij live audiodescriptie beschrijft een tolk of verslaggever wat er op dat moment te zien is. Mensen volgen deze live audiodescriptie soms met en soms zonder een koptelefoon. Live audiodescriptie wordt af en toe ook ingezet tijdens televisieprogramma’s, bijvoorbeeld bij het eurovisie songfestival. En steeds meer musea bieden audiodescriptie aan, bijvoorbeeld in de vorm van speciale audiotours.
Wat zegt het VN-verdrag voor rechten van de mens over audiodescriptie?
Wat wordt er gedaan om het aanbod van audiodescriptie te vergroten?
Aan dit verzoek is nog niet voldaan. De lobby-activiteiten die het Bartiméus Fonds namens de gehele oogbranche onderneemt, hebben tot doel ervoor te zorgen dat wetgeving wordt aangepast, zodat toegankelijke televisie gewaarborgd is. Om meer te kunnen bereiken heeft het Fonds de handen ineen geslagen met belangenvereniging Ieder(in).