Facebook pixel

23 april: Dag van de audiodescriptie

Een film, programma of serie kijken is voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar als je een visuele beperking hebt niet. Met audiodescriptie kan dat wél. Alleen is dit nauwelijks bekend in Nederland. Daarom is 23 april uitgeroepen tot de Dag van de audiodescriptie.

Waarom de Dag van de audiodescriptie?

In Nederland hebben 350.000 mensen een visuele beperking en deze groep blijft groeien door de stijgende levensverwachting. Audiodescriptie wordt dus steeds belangrijker. De Dag van de audiodescriptie moet bijdragen aan een toekomst met 100% inclusieve media en meer bekendheid over audiodescriptie. Om die boodschap kracht bij te zetten is dit jaar op 23 april voor het eerst op de Nederlandse televisie een TV-commercial met audiodescriptie vertoond.

Het belang van meepraten

Een film, serie of theatervoorstelling bekijken met audiodescriptie zorgt ervoor dat je de verhaallijn goed kunt volgen. Maar óók dat je kunt meepraten over populaire programma’s zoals ‘Wie is de mol?’, ‘Heel Holland bakt’ ‘The Passion'.  Bijvoorbeeld de volgende dag op het werk bij de koffieautomaat. Of op een verjaardag met vrienden en familie. Zo wordt voorkomen dat blinde en slechtziende mensen aan de zijlijn komen te staan.

Weten hoe audiodescriptie werkt?
Ga dan naar de pagina: Hoe werkt het?