Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie maakt televisieseries, films, theater, musea en sportevenementen toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal voor mensen met een visuele beperking veel beter te volgen. Wat beschreven wordt zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn of wedstrijd.

Wat is audiodescriptie -
een televisiefragment

NPO 1, 2 en 3 bieden verschillende tv-programma’s met audiodescriptie aan. Bijvoorbeeld series zoals ‘Klem’, ‘Flikken Maastricht’ en ‘Commando’s’. ‘Wie is de mol?’ is inmiddels meerdere keren met audiodescriptie uitgezonden. Dit was een wens van veel mensen met een visuele beperking. Marjolein is blind, moeder van twee kinderen en fan van ‘Wie is de mol?’. Marjolein: ‘Ik wilde al jaren zelf uitvogelen wie de mol is, dit jaar win ik misschien eindelijk van mijn dochter!’.

Onderstaande video laat een voorbeeld zien van ‘Wie is de mol?’ met audiodescriptie:

Wat is audiodescriptie –
een theaterscène

In het theater zorgen tolken voor audiodescriptie. Deze tolken beschrijven tijdens de voorstelling o.a. wat er op het podium gebeurt en hoe het decor en de kleding van de acteurs eruit zien. Mensen beluisteren de audiodescriptie via een koptelefoon. Vaak is er voorafgaand aan de voorstelling een ‘meet en feel’-inleiding. Er wordt dan alvast iets over de voorstelling verteld en mensen met een visuele beperking kunnen bijvoorbeeld de kleding van de acteurs voelen.

Iemand voelt met z'n handen aan de snor van een acteur.

Welke soorten audiodescriptie zijn er?

Audiodescriptie bestaat in verschillende vormen: vooraf opgenomen audiodescriptie, live audiodescriptie en uitgestelde audiodescriptie. Hieronder vind je een uitleg van deze verschillende soorten.

Wat is vooraf opgenomen audiodescriptie?

Bij films en televisieprogramma’s is audiodescriptie een techniek waarbij een stem tijdens de stiltes visuele elementen beschrijft. Hierbij wordt een stem vooraf opgenomen en aan het programma of de film toegevoegd. Earcatch biedt audiodescriptie voor een groot aantal televisieseries en films. Deze gratis app is thuis te gebruiken en in de bioscoop.

Meer weten over het aanbod vooraf opgenomen audiodescriptie?
Ga naar aanbod audiodescriptie televisie
Ga naar aanbod audiodescriptie bioscoop
Ga naar aanbod audiodescriptie online video

Wat is live audiodescriptie?

Bij live evenementen zoals een theatervoorstelling of voetbalwedstrijd, wordt de audiodescriptie live verzorgd door een speciaal daarvoor getrainde tolk. Mensen beluisteren de audiodescriptie dan vaak met een koptelefoon. In verschillende musea verzorgen gidsen audiotours voor mensen die slechtziend of blind zijn.

Soms wordt audiodescriptie live uitgezonden via de radio. Dit gebeurt bijvoorbeeld jaarlijks bij de televisie-uitzending van The Passion. Radio-dj Wouter van der Goes verzorgt de audiodescriptie dan live via NPO Radio2.

Onderstaande video laat een voorbeeld zien van ‘The Passion’ met audiodescriptie:

Scene uit The Passion met audiodescriptie uit 2019.

Meer weten over het aanbod live audiodescriptie?
Ga naar aanbod audiodescriptie theater
Ga naar aanbod audiodescriptie musea
Ga naar aanbod audiodescriptie sport

Wat is uitgestelde audiodescriptie?

Ook kan audiodescriptie achteraf toegevoegd, denk bijvoorbeeld aan de persconferentiestijdens de Corona-crisis. Na afloop van de persconferentie wordt de audiodescriptie toegevoegd. Daarna wordt de video gepubliceerd.