Facebook pixel

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie maakt televisieseries, films, theater, musea en sportevenementen toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld is te zien. Door deze extra uitleg is het verhaal voor mensen met een visuele beperking veel beter te volgen. Wat beschreven wordt zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn of wedstrijd.

Welke soorten audiodescriptie zijn er?

Audiodescriptie bestaat in verschillende vormen: vooraf opgenomen audiodescriptie, live audiodescriptie en verlengde audiodescriptie. Hieronder vind je een uitleg van deze verschillende soorten.

Vooraf opgenomen audiodescriptie

Bij films en televisieprogramma's is audiodescriptie een techniek waarbij een stem tijdens de stiltes visuele elementen beschrijft. De stem wordt vooraf opgenomen en aan het programma of de film toegevoegd. NPO 1, 2 en 3 bieden verschillende tv-programma's met audiodescriptie aan, zoals 'Klem', 'Flikken Maastricht' en 'Wie is de mol?'. Ook alle Netflix Originals hebben audiodescriptie.

Wil je weten hoe je audiodescriptie voor tv of in de bioscoop gebruikt?
Lees dan verder op 'Zo werkt audiodescriptie?'.

'Wie is de mol?' met AD

Deze video laat een voorbeeld zien van 'Wie is de mol?' met vooraf opgenomen audiodescriptie.

Live audiodescriptie

Bij live evenementen zoals een theatervoorstelling of voetbalwedstrijd, wordt de audiodescriptie live verzorgd door een speciaal daarvoor getrainde tolk. Je beluistert de audiodescriptie dan vaak met een koptelefoon. In verschillende musea verzorgen gidsen audiotours voor mensen die slechtziend of blind zijn.

Wil je weten hoe je audiodescriptie in het theater, musea of in stadions gebruikt?
Lees dan verder op 'Zo werkt audiodescriptie?'.

'The Passion' met AD

Deze video laat een voorbeeld zien van 'The Passion' met live audiodescriptie.

Verlengde audiodescriptie

Ook kan audiodescriptie achteraf worden toegevoegd, denk bijvoorbeeld aan de persconferenties tijdens de Corona-crisis. Na afloop van de persconferentie wordt de audiodescriptie ingesproken, daarna wordt de video gepubliceerd.


Kijken met audiodescriptie?
Ga naar het aanbod met audiodescriptie.

Mis je nog iets?

Heb je een vraag over audiodescriptie? Of heb je een tip die je graag wilt delen? Laat het weten via het contactformulier.

Homepage