Facebook pixel

Zo werkt audiodescriptie

Audiodescriptie (AD) beluister je op verschillende manieren. Soms via een app, soms via een tolk en soms zet je de AD gewoon aan met een druk op de knop. Hieronder geven we je een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Televisie

Nederlandse televisie

Op NPO 1, 2 en 3 zijn verschillende programma's met AD. Denk bijvoorbeeld aan series zoals Wie is de mol?, Flikken Maastricht, Klem en De Luizenmoeder. Ook veel Nederlandstalige films en sommige Engelstalige films kun je hier volgen met AD. Ook op de commerciële zenders kun je regelmatig films met AD kijken via de Earcatch-app. Je herkent een televisie-uitzending met AD, aan het AD-soundlogo dat je vooraf hoort.

Je beluistert de AD via de Earcatch-app. Deze kun je gratis downloaden in de Apple Store of Google Play Store. Als je een serie of film wilt kijken, selecteer je het betreffende programma, download je de AD en vervolgens kun je starten met kijken. De AD loopt automatisch gelijk met het programma dat je kijkt. Groot voordeel als je samen met anderen kijkt, is dat zij de AD niet horen. Meer info over de app en het aanbod van programma's met AD, vind je op earcatch.nl.

Netflix

Netflix biedt bij alle Netflix-Originals audiodescriptie aan. Je selecteert de serie de je wilt kijken en vervolgens kies je bij 'Audio' voor 'Audiobeschrijvingen'. Deze beschrijvingen zijn meestal in dezelfde taal als in de serie wordt gesproken. Dus bij een Engelstalige serie is de AD in het Engels. Soms is het zo dat Netflix zelf geen AD biedt (dus geen soundtrack met daarin de AD), maar dat de AD wel in Earcatch staat. Dus check even voor de zekerheid voordat je iets gaat kijken! Meekijkers horen de Netflix-audiodescriptie ook.

Ga naar het overzicht tv-aanbod met audiodescriptie.

Bioscoop

Veel Nederlandstalige en sommige Engelstalige films kun je volgen met AD. Het maakt niet uit in welke bioscoop je de film kijkt. Je beluistert de AD via je oortjes met de Earcatch-app. Deze kun je gratis downloaden in de Apple Store of Google Play Store. Als je een film gaat kijken, selecteer je de betreffende titel, download je de AD en vervolgens kun je starten met kijken. De AD loopt automatisch gelijk met de film die je kijkt. Meer info over de app en het aanbod van programma's met AD, vind je op earcatch.nl.

Ga naar het overzicht bioscoop met audiodescriptie.

Theater

Komt het Zien!

Komt het Zien! verzorgt AD bij voorstellingen in het theater, bij musicals, toneel- en cabaretvoorstellingen. De AD wordt verzorgd door een tolk die live vertelt wat er op het podium is te zien. Je beluistert de AD met je eigen koptelefoon of oortjes óf je leent ze van Komt het Zien!. Voorafgaand aan de voorstelling ontvang je een kleine ontvanger die je om je nek hangt, met daarbij eventueel een koptelefoon. Vaak is er voor de voorstelling een inleiding waarin de tolk bijzonderheden over de acteurs, de kostuums en het podium vertelt. Soms kun je het podium op om het decor te voelen. Na afloop van de voorstelling lever je de ontvanger en koptelefoon weer in. Op komthetzien.nl lees je hoe je tickets bestelt en vind je een overzicht van alle voorstellingen met AD.

Musea

Steeds meer musea maken hun collectie toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Bijvoorbeeld met audiotours verzorgd door speciaal getrainde gidsen. Tijdens een audiotour komt de collectie echt tot leven. Kijk voor de mogelijkheden op de website van het museum dat je wilt bezoeken. 

Klik hier voor tips van musea met audiodescriptie.

Voetbalwedstrijden

Bij veel Nederlandse voetbalclubs kun je, ook als slechtziend of blind bent, de wedstrijd goed volgen. Een ervaren presentator verslaat de wedstrijd live. Je beluistert deze AD via oortjes of een koptelefoon. Neem contact op met de voetbalclub van jouw voorkeur voor de mogelijkheden. Contactgegevens vind je op de pagina 'Blindentribune aanbod' op deze website.